OTL begon na een verkeersongeval met een stevig verzekeringsdossier. 19 jaar later staan we er met opgebouwde expertise rond verkeersslachtoffers, hersenletsel na trauma en verzekeringsdossiers.
Wat doet OTL?
Begeleiding op 8 levensdomeinen, waaronder juridisch & financieel. Na een ongeval of trauma volgt vaak administratieve rompslomp. Dit nà een plotse gebeurtenis die heel je leven ondersteboven zet. De verzekeringsmaatschappij, mutualiteiten, aanvragen bij het VAPH, aanpassingen in de woning, de werksituatie,… vragen veel energie. Daarnaast is er het leren omgaan met de dagdagelijkse impact en het besef: het leven van voorheen is voor altijd voorbij.
De onzichtbare gevolgen van een hersenletsel zichtbaar maken. De zichtbare gevolgen zijn heel duidelijk voor de buitenwereld: amputatie, slepende ledematen, spasmen, spraakmoeilijkheden,… De onzichtbare gevolgen zijn te weinig gekend wat maakt dat er onbegrip en onduidelijkheid volgt, zowel bij de cliënt zelf en omgeving, en zeker bij verzekeringsmaatschappijen die letsels dienen vast te stellen.
Over welke gevolgen hebben we het? :
- Hoofdpijn;
- vermoeidheid;
- concentratiestoornis;
- geheugenproblemen;
- impulsiviteit;
- een andere persoonlijkheid dan voorheen,
- geen remmingen,
- snelle overprikkeling,
- gedragsstoornis,
- tragere verwerking,
- chaos in het hoofd,
- geen geluid meer verdragen,
- …
Een kleine greep uit een oneindigheid aan gevolgen. Dit alles zorgt voor veel gevolgen die de frustratie des te groter maakt: er is meer tijd nodig in een gesprek, onbegrip omdat je ‘plots zo anders doet’, je snapt zelf niet wat er aan de hand is, afspreken/uitgaan wordt een hele uitdaging, teveel mensen zorgen voor een teveel aan prikkels, kleine taken putten je volledig uit, je vindt geen woorden om over te brengen wat je exact voelt.
Hoe maken we deze gevolgen zichtbaar?
- De stem van de cliënt: we gaan mee naar expertises en hoorzittingen. Naast de cliënt staan en ervoor zorgen dat deze voldoende tijd en ruimte krijgt om te verwerken en een antwoord te bieden. Aanwezig zijn zodat hun veiligheid gegarandeerd is om zelf te spreken én gehoord te worden.
- Juiste taal aanreiken: we zien vaak bij een eerste gesprek de opluchting dat verkeersslachtoffers ein-de-lijk erkenning krijgen voor de barrières die ze tegenkomen na een ongeval. Ten eerste geven we ruimte aan de onzichtbare gevolgen, ten tweede ondersteunen we de cliënten om deze zelf onder woorden te brengen. Rondom de cliënt staan vaak: een partner, ouders, kinderen, broers, zussen, een werkgever, collega’s, leerkrachten, medestudenten,… we brengen mee duidelijkheid voor de cliënt zelf en iedereen die er rond staat.
- Traumaverwerking: het rouwproces is een belangrijke factor binnen onze begeleidingen. Er is een breuk in de levenslijn: een leven voor en een leven na een ongeval. Mensen zijn geneigd terug te keren naar wat ze voorheen kenden, dit geeft vaak frustraties, stress en kwaadheid. Door nieuwe wegen en talenten te ontdekken verschuiven we mee de focus van de cliënt. We ondersteunen op de nieuwe weg in hun leven. Lichaamsgerichte therapie & coaching is hierbij cruciaal.
- Levenslang leren: neuroplasticiteit betekent dat de hersenen, ongeacht in welke toestand, altijd in staat zijn nieuwe verbindingen te maken. Na (ernstige) hersenschade blijft dit van toepassing.