2002 – ongeval

Ons verhaal start in 2002 wanneer de zoon van oprichter Annemie in coma terecht komt na een ongeval. Een lange fysieke revalidatie volgt, enkele maanden later keert hij terug naar school. Er komt al snel een verborgen tekort aan de oppervlakte: De vele betrokken hulpverleners werken naast elkaar, daarnaast is er een algemeen lage kennis over niet-aangeboren hersenletsel. Telkens opnieuw hetzelfde verhaal vertellen. Van hieruit komt de inspiratie de coördinatie aan te pakken voor andere jongeren in dezelfde situatie, met een expertise binnen het domein verzekeringen.

2004 – oprichting OTL

In 2004 start Open Therapeuticum Leuven (OTL), gelegen aan de Brusselsesteenweg. Onder één dak starten twaalf vrijwilligers enerzijds, zes zelfstandige therapeuten anderzijds en één coördinator. De vrijwilligers zorgen voor ondersteuning op vlak van onderwijs: het behalen van een diploma. De therapeuten begeleiden de jongeren via lichaamsgerichte therapie en coaching: omgaan met stress, ondersteunen van hun groeiproces en aanvaarden van hun (fysieke) beperking.

2005 – start zoektocht erkenning

OTL breidt meer en meer uit, de zoektocht naar erkenningen bij het ministerie van Welzijn is cruciaal om de werking van OTL toegankelijk te houden voor iedereen. Tussen 2008 en 2017 ontvangt OTL deze vanuit het VAPH (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap), als MFC (Multifunctioneel Centrum)

2008 – eerste erkenning (3 plaatsen MFC)

2012 – Erkenning vanuit VAPH (20 plaatsen MFC)

2013 – Verhuis Schoolstraat + opening De Open Bakker

In 2013 verhuist OTL naar een groter pand in het centrum van Herent. In het pand ernaast opent De Open Bakker zijn deuren: deze bakkerij is een zelfstandige entiteit en biedt een eerste werkervaring voor de cliënten van OTL. 

De Groepspraktijk installeert zich mee in de nieuwe locatie in de Schoolstraat. De Groepspraktijk staat open voor iedereen, in de eerste plaats werken de therapeuten voor de cliënten van OTL Jeugd & Volwassenen.

2014 – eerste erkenning RTH (Rechtstreeks Toegankelijke Hulp)

2017 – uitbreiding erkenning RTH

2017 – VOKA Open Bedrijvendag + benefiet concert

In oktober 2017 neemt OTL samen met De Open Bakker deel aan de Open Bedrijvendag van VOKA. Sympathisanten nemen een kijkje achter de schermen en maken kennis met de samenwerking van OTL & De Open Bakker.

2018 – vernieuwing atelier De Open Bakker

Om de economie in verbinding verder te steunen, wordt het atelier van De Open Bakker in 2018 vernieuwd. In november worden de deuren opnieuw opengezet om het nieuwe atelier feestelijk te openen.

2018 – start h’OTeL

Binnen het levensdomein ‘wonen’ start OTL in september 2018 met h’OTeLheel kleinschalig en laagdrempelig vinden jongeren hier de mogelijkheid hun allereerste stappen naar zelfstandig wonen te zetten.

2019 – start k’OTeL

 Een verdere stap komt in 2019: in samenwerking met ouders komt het eerste doorstroomhuis: k’OTeL. In deze woning (aan de overkant van OTL) leven jongeren samen doorheen de week: ze leren er zelfstandig wonen, koken en leven mét begeleiding.

2020 - OTL dat er staat

2020 brengt een grote uitdaging voor iedereen. OTL past zich aan: de lokalen worden groter én mooier gemaakt. Een nieuwe praathoek verbindt OTL met De Open Bakker.

2021 - Fietsvakantie

In 2021 wordt het schooljaar mooi afgesloten met een uitstap met overnachting. Onze fietsvakantie bewonder je hier.