Verkleden stimuleert de ontwikkeling van de hersenen
Verkleden is een heel mooie oefening voor de hersenen. Bij het verkleden gebruik je altijd uw geheugen:
- Informatie ophalen uit het langetermijngeheugen en toepassen: Als je u verkleedt in een heks of zombie, dan denk je eraan hoe een heks of zombie zich gedraagt. Vaak heb je die informatie verkregen via films, series, … Die informatie haal je op uit je langetermijngeheugen en pas je toe.
- Inlevingsvermogen en empathie: Door je in te leven in je personage leer je op een andere manier voelen en ervaren. Het verkleden stimuleert je inlevingsvermogen en je empathie voor anderen.
- Oplossingsgericht denken: Tijdens het verkleden komen er verschillende dilemma’s aanbod, bv: wie mag de fee zijn en wie de schurk? Om daar samen uit te komen leer je oplossingsgericht denken, delen en elkaar iets gunnen.
- Fantasie en creativiteit: Je inleven in een bepaalde personage/rol vraagt fantasie en creativiteit en dat is stimulerend voor het denkvermogen.
- Taalontwikkeling: Dit stimuleer je tijdens het verkleden. Je past je woordengebruik en taal aan naar de rol die je speelt.
- Sociaal vermogen: Tijdens rollenspellen leer je samenwerken, omgaan met teleurstellingen, interesse tonen en luisteren naar elkaar. Dit zijn allemaal belangrijke vaardigheden die nodig zijn.
- Emoties verwerken: Jongeren ervaren verschillende emoties op een dag, zowel positieve als negatieve. Door een rol te spelen en een bepaald perspectief in te nemen, leer je om gevoelens te verwerken en de wereld beter te begrijpen.
Hersenen, geheugen en de ontwikkeling stimuleren… Laat dat nu net de dingen zijn waarmee OTL aan de slag gaat.
En natuurlijk is verkleden ook gewoonweg leuk, voor de cliënten EN het team!
Geniet van de leuke sfeerbeelden