Sint Maarten
Veertig dagen voor Kerstmis begint de lichtjestijd met het eerste lichtfeest: Sint Maarten. We brengen licht naar binnen om onze huizen te verlichten.
Maria Lichtmis
Veertig dagen na Kerstmis sluiten we de lichtjestijd af met het laatste lichtfeest: Maria Lichtmis. We brengen dan licht naar buiten, zodat de aarde ontwaakt en haar kiemkracht toont. Langzaam komt de lente eraan.
Wintertijd
De wintertijd is een tijd van stilte en rijping. Het is de tijd waarin we kracht verzamelen om in de lente tot bloei te komen.
Traditie
Een bekend ritueel bij het vieren van Lichtmis is het omsmelten van de kaarsstompjes die verzameld zijn in de afgelopen lichtjestijd. Deze kaarsenrestjes smelten we om tot drijfkaarsjes, walnootbootjes of sfeerkaarsjes voor buiten.
Een tweede (en lekker) bekend ritueel is het eten van pannenkoeken. Vroeger was 2 februari één van de twee dagen waarop de plattelandsbevolking de mogelijkheid had om van werk of hoeve te veranderen – de andere dag was 11 november (Sint-Maarten). Dat vierden ze ‘s avonds met een soort haardkoeken, nu ‘pannenkoek’ genoemd. De vorm en kleur van pannenkoeken is een verwijzing naar de zon en het licht. De traditie zegt dat wie met Lichtmis pannenkoeken eet een voorspoedig jaar zal hebben.
Vandaar het gezegde:
Er is geen vrouwtje zo arm, of ze maakt met Lichtmis haar pannetje warm