Trefdag NAH 2019
In het kader van de vierde editie van “Week van de NAH” wordt een trefdag NAH georganiseerd. Ongeveer 247.000 personen in Vlaanderen leven met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Echter blijft de aandoening veelal onzichtbaar en onherkenbaar. Hieruit volgt dat de weg naar ondersteuning op maat moeilijk blijft. Zowel voor de personen met NAH als hun omgeving.
Er groeien veel vragen rond NAH, onder andere:
- De rollen en posities in mijn gezin zijn veranderd. Hoe ga ik/mijn gezin daarmee om?
- Kan ik nog terug naar het arbeidscircuit?
- Kan ik begeleid werken of vrijwilligerswerk?
- Hoe kan ik zelfstandiger activiteiten uitvoeren.
- Hoe kan ik meer gestructureerd leren werken?
De Trefdag NAH geeft zoveel mogelijk antwoord op al de vragen van mensen met NAH en hun omgeving enerzijds, hun professioneel netwerk en andere geïnteresseerden anderzijds.
Kennis- en doeplein + NAH-cafe
De trefdag is opgebouwd uit verschillende delen.
Er is ten eerste een infobeurs waar organisaties hun aanbod voor personen met een NAH voorstellen. Je kan er gratis en vrij in- en uitlopen vanaf 14 uur tot en met 19 uur.
Ten tweede worden er negen workshops georganiseerd door de verschillende deelnemende organisaties. Ze zijn open en toegankelijk voor een breed publiek. Inschrijven kan via deze link.
Ten slotte is er tussen 14 uur en 19 uur en NAH-café waar je elkaar kan ontmoeten en bijpraten. In het café worden ervaringen en ontmoetingen uitgewisseld tussen personen met NAH, professionelen, geïnteresseerden en nog zoveel meer.
Workshops door OTL ontwikkelingscentrum
In het bijzonder worden twee workshops georganiseerd door OTL zelf.
1. Braingym – Karine De Becker, Begeleidster Bij Groeipad bij OTL Jeugd & Volwassenen
Je krijgt bewegingsoefeningen die de samenwerking tussen de beide hersenhelften stimuleren. De oefeningen zijn gericht op de coördinatie van het lichaam en het hele leer- en concentratievermogen. Een eenvoudige variant voor ontspanning die overal kan worden toegepast.
We leren je daarnaast technieken die je overal kan gebruiken, zowel in groep als individueel.
2. Workshop Co-creatie – een getuigenis en het verhaal van twee moeders – Annemie Schueremans, oprichtster OTL Jeugd & Volwassenen, en Catherine Verbeke
De Rode Draad, co-creatie : een gecoördineerde samenwerking die verbindend is. En je brengt tot je essentie in alle eenvoud. Deze unieke methode vertrekt vanuit de bewustwording van de eigen identiteit en mogelijkheden, rekening houdend met de beperkingen. Ieder groeipad wordt zeer intensief en persoonlijk begeleid en omvat ondersteuning in de verschillende levensdomeinen zoals wonen, onderwijs, juridisch/financieel, vrije tijd, sociale context, werk,…
“Iedereen is anders, elke persoon met NAH is nog anders, dus elke aanpak dient uniek te zijn.”
Praktisch
Wanneer?
Dinsdag 15 oktober 2019 van 14 uur tot 19 uur
Voor wie?
Voor personen met een niet-aangeboren hersenletsel, voor de mensen uit hun netwerk, en voor professionals of mensen die interesse hebben in het thema NAH.
Waar?
Provinciehuis Leuven, Provincieplein 1, 3000 Leuven
Het Provinciehuis ligt op enkele minuutjes wandelen van het bus- en treinstation van Leuven. Het gebouw is rolstoeltoegankelijk. Geef bij de inschrijving voor de workshops aan of je rolstoelgebruiker bent: zo kunnen we voldoende plaats maken.
De trefdag NAH is een initiatief van: SAM, steunpunt Mens en Samenleving; Resonans vzw; Begeleid Wonen Tienen; Begeleid Wonen Leuven; OTL ontwikkelingscentrum; Zonnelied vzw, Eindelijk vzw